Založ si blog

Bardejovský unikát – umelecké diela ako súčasť „kruháčov“

Umelecké diela, či už ide o sochy, obrazy, alebo všeobecne umelecké prvky nájdeme v galériách, či múzeách. Prípadne – ak ide o významné osobnosti, na dôstojnom mieste, či už na námestí, v parku, alebo na ulici. Týka sa to aj prvkov moderného umenia. Poviete si – samozrejme, no a? Nuž, existuje východoslovenské mesto, kde si to predstavujú inak. Tým mestom je Bardejov.

Jeho historické centrum je zapísané v zozname UNESCO. Vďaka našim predkom, ktorí tu nechali skvostné stredoveké budovy. Súčasné vedenie mesta, vrátane niektorých poslancov chce po sebe tiež nechať nejakú unikátnu pamiatku. Možno raz tiež skončí niekde zapísaná, ale zoznam UNESCO to nebude. Aký to má súvis s úvodom? Nuž taký, že umelecké prvky tu umiestňujú priamo do stredu kruhových objazdov. Napríklad zemeguľa na kruháči pri OC Hypka. Celý špás stál vyše 41 – tisíc eur. Panstvu to ale nestačí a tak na zasadnutí mestského zastupiteľstva 7. októbra tohto roka schválili v rámci zmeny rozpočtu aj 54 – tisíc eur na ďalšie umelecké diela v strede kruhových objazdov. Pritom nielen v cudzine, ale aj na Slovensku v strede kruhového objazdu buď nič nie je, alebo je tam maximálne zeleň. To všetko kvôli bezpečnosti.

Čo tam po tom, že v Bardejove si už dopravná nehoda na kruhovom objazde vyžiadala obeť kvôli umeleckému dielu umiestnenému v jeho strede. Čo tam po tom, že peniaze mohli ísť na užitočnejšie veci. Je dobré investovať do zveľaďovania verejného priestranstva, ale nie týmto spôsobom. Bardejovskí radní a niektorí poslanci si však po svojom vysvetľujú staré známe – divide et impera, teda rozdeľuj a panuj. A tak rozdeľujú, rozhadzujú peniaze a panujú…

fiala

Vo Fialovej vláde nastala už ôsma zmena: kabinet má nového ministra pre vedu

16.05.2024 12:01

Nového ministra Mareka Ženíška na Pražskom hrade do funkcie vymenoval český prezident Petr Pavel.

Príchod predstaviteľov Smeru na Bezpečnostnú radu.

Začala sa Bezpečnostná rada štátu, prišiel Pellegrini aj Čaputová. Fica by mal zastúpiť Kaliňák, Saková si zastala ochrankárov

16.05.2024 11:43, aktualizované: 11:51

Nateraz sa zdá, že premiérov stav je po päť hodinovej operácii brušnej dutiny stabilizovaný. Fica však má čakať ďalšia operácia - bedrového kĺbu.

pásmo gazy, výbuch, izrael

Hizballáh tvrdí, že vypálil viac ako 60 rakiet na územie Izraela

16.05.2024 11:40

Išlo údajne o reakciu na nočné letecké útoky izraelskej armády.

Čaputová, Pellegrini

Čaputová a Pellegrini vyzvali spoločne na upokojenie situácie a do paláca si volajú lídrov strán

16.05.2024 11:34, aktualizované: 11:59

Prezidentka a novozvolený prezident sa stretli v Prezidentskom paláci, kde prebrali situáciu po atentáte na premiéra Roberta Fica.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1410x
Priemerná čítanosť článkov: 1410x

Kategórie

Archív