Založ si blog

Bardejovský unikát – umelecké diela ako súčasť „kruháčov“

Umelecké diela, či už ide o sochy, obrazy, alebo všeobecne umelecké prvky nájdeme v galériách, či múzeách. Prípadne – ak ide o významné osobnosti, na dôstojnom mieste, či už na námestí, v parku, alebo na ulici. Týka sa to aj prvkov moderného umenia. Poviete si – samozrejme, no a? Nuž, existuje východoslovenské mesto, kde si to predstavujú inak. Tým mestom je Bardejov.

Jeho historické centrum je zapísané v zozname UNESCO. Vďaka našim predkom, ktorí tu nechali skvostné stredoveké budovy. Súčasné vedenie mesta, vrátane niektorých poslancov chce po sebe tiež nechať nejakú unikátnu pamiatku. Možno raz tiež skončí niekde zapísaná, ale zoznam UNESCO to nebude. Aký to má súvis s úvodom? Nuž taký, že umelecké prvky tu umiestňujú priamo do stredu kruhových objazdov. Napríklad zemeguľa na kruháči pri OC Hypka. Celý špás stál vyše 41 – tisíc eur. Panstvu to ale nestačí a tak na zasadnutí mestského zastupiteľstva 7. októbra tohto roka schválili v rámci zmeny rozpočtu aj 54 – tisíc eur na ďalšie umelecké diela v strede kruhových objazdov. Pritom nielen v cudzine, ale aj na Slovensku v strede kruhového objazdu buď nič nie je, alebo je tam maximálne zeleň. To všetko kvôli bezpečnosti.

Čo tam po tom, že v Bardejove si už dopravná nehoda na kruhovom objazde vyžiadala obeť kvôli umeleckému dielu umiestnenému v jeho strede. Čo tam po tom, že peniaze mohli ísť na užitočnejšie veci. Je dobré investovať do zveľaďovania verejného priestranstva, ale nie týmto spôsobom. Bardejovskí radní a niektorí poslanci si však po svojom vysvetľujú staré známe – divide et impera, teda rozdeľuj a panuj. A tak rozdeľujú, rozhadzujú peniaze a panujú…

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1404x
Priemerná čítanosť článkov: 1404x

Kategórie

Archív